De algemeen erkende feestdagen voor 2022!
Er komt straks weer een periode aan met veel feestdagen. Dat betekent dus veel vrije dagen voor werknemers.
Op welke dagen vallen de algemeen erkende feestdagen dit jaar? En voor welke dagen geldt een verplichte vrije dag?
In sommige branches wordt er gewerkt op bepaalde feestdagen. Houd hierbij goed in de gaten of medewerkers dan recht hebben op extra toeslagen.
Hieronder vind een overzicht met de officiële Nederlandse feestdagen:
- Nieuwjaarsdag (reeds voorbij)
1 januari, de meeste mensen zijn op deze dag vrij. - Goede vrijdag 15 april (vrijdag)
De vrijdag voor Pasen, is geen verplichte vrije dag. Scholen en gemeentehuizen zullen vaak gesloten zijn, maar veel winkels blijven gewoon open. - Pasen 17 en 18 april (zondag en maandag)
De meeste mensen hebben beide dagen vrij, maar in een cao kan hier van worden afgeweken. - Koningsdag 27 april (woensdag)
Op 27 april is het Koningsdag. Een nationale feestdag. Je bent vrij, tenzij daar in je cao iets anders over staat. - Bevrijdingsdag 5 mei (donderdag)
5 mei zorgt vaak voor verwarring. In 1990 heeft de overheid Bevrijdingsdag als nationale feestdag aangewezen. Maar werkgevers en werknemers moeten onderling uitmaken of het ook echt een vrije dag is. In veel cao’s is gekozen om Bevrijdingsdag eens in de 5 jaar als vrije dag aan te merken. - Hemelvaartsdag 26 mei (donderdag)
Op Hemelvaartsdag zijn de meeste mensen vrij. - Pinksteren 5 juni en 6 juni (zondag en maandag)
De meeste mensen hebben beide dagen vrij, maar in een cao kan hier van worden afgeweken - Kerst 25 en 26 december (zondag en maandag)
De meeste mensen hebben zowel 1e als 2e Kerstdag vrij, maar in een cao kan hier van worden afgeweken.
Afspraken in de CAO
In de CAO staan de afspraken over de feestdagen en andere verplichte vrije dagen. In een CAO kunnen ook andere vrije dagen worden benoemd, bijvoorbeeld de vrijdag na Hemelvaartsdag. Dat is dus geen feestdag, maar een collectieve vrije dag. Hiervoor moet een werknemer dan een vakantie- of ADV dag inleveren.