HR-lessen halen uit Pokémon GO?

Door Werkdruk 5 jaar geleden
Home  /  Arbeidsmarkt  /  HR-lessen halen uit Pokémon GO?

Oh nee, niet weer Pokémon! Wees gerust, we gaan het hier niet hebben over waar Tauros of Kangaskhan zich verstoppen. We kijken naar wat wij zelf kunnen toepassen in onze organisatie.

Bedenk allereerst hoeveel moeite er de laatste jaren wordt gedaan om mensen in beweging te krijgen. Wat heeft de overheid en hebben bedrijven allemaal gedaan om jongeren van de bank te krijgen of achter hun computer vandaan te trekken?

Kijk daarnaast eens naar hoe fanatiek jongeren de laatste tijd rennen, wandelen en fietsen. Dit alles alleen maar om zo veel mogelijk Pokémons te vangen. De makers van het spel hebben kennelijk iets goed gedaan.

Hier vindt u zes lessen die we uit het Pokémonspel halen en die u in uw eigen organisatie kunt toepassen.

#1 Het spel kent een duidelijke structuur
Zorg in uw organisatie voor een heldere structuur met duidelijke rollen, verantwoordelijkheden en autoriteit. Onderlinge spanning verdwijnt veelal wanneer iedereen snapt wie waarvoor verantwoordelijk en wie waarop aanspreekbaar is. Een duidelijke structuur zorgt ervoor dat werk niet blijft liggen en niet dubbelop wordt gedaan. Duidelijkheid kan heel motiverend zijn!

#2 Spelers ontvangen gelijk feedback
Geef regelmatig feedback op het functioneren van uw werknemers. Op deze manier krijgen zij inzicht in hun functioneren in relatie tot de organisatieverwachtingen. Iets om niet te vergeten: Sommige mensen hebben meer feedback nodig dan anderen.

#3 Spelers krijgen haalbare doelen
Stel uitdagende maar haalbare doelen. Het is heel gebruikelijk om doelen te stellen, omdat we immers een manier nodig hebben om performance te meten zodat we die kunnen ontwikkelen. U wilt die doelen wel in samenspraak bedenken met degene voor wie ze gaan gelden. Neem de tijd om de persoonlijke doelen van het individu af te stemmen op het werk van de organisatie. Op die manier raken mensen betrokken, en willen ze hun uiterste best doen om de doelen ook te halen.

#4 Spelers worden uitgenodigd om erop uit te gaan:
Stimuleer mensen in uw eigen organisatie om over de schutting te kijken! Als ergens een kans voorbij komt om elders (tijdelijk) ervaring op te doen in een project, bij een redactie, in een samenwerkingsverband etcetera, juich dat dan toe! Werknemers zullen niet alleen veel nieuwe kennis vergaren, maar ook hun netwerk flink uitbreiden. Dit verwijdt hun perspectief, iets wat op termijn heel positief voor uw organisatie kan uitpakken.

#5 Spelers groeien in hun waarneming en aandacht
Geef mensen nieuwe taken of nodig ze uit bij topbijeenkomsten. Dit haalt ze behoorlijk uit hun comfortzone, en dat is precies het moment waarop mensen het allerbeste uit zichzelf weten te halen.

#6 Pokémon schijnt heel erg leuk te zijn
Zorg voor plezier op het werk. Want eerlijk is eerlijk, we brengen zóveel tijd op ons werk door dat het wel héél erg vervelend wordt wanneer er meer stress dan plezier is. Leiders zetten de toon in een organisatie, en zij kunnen ervoor kiezen om óf doodserieus te zijn, óf er een plezierige tijd van te maken.

Bron: PenOactueel
Categories:
  Arbeidsmarkt, online, Personeel

Hallo werkdruk,

  bezoek ons

  Corkstraat 46
  3047 AC ROTTERDAM

  direct contact

  T: 010 - 482 82 00 info@werkdruk.nl

  Regio
  • Rotterdam
  • Den Haag
  • Leiderdorp
  • Amsterdam
  • Zwolle
  • Hilversum
  • Utrecht
  • Arnhem
  • Eindhoven
  • Breda